
اگر بخواهیم در جواب سوال سقف وافل چیست ؟ پاسخ بدهیم میتوان گفت سقف وافل سازه جدید و مدرنی است که بیشترین کاربرد آن ساخت سقفهای بسیار مرتفع میباشد. سقف وافل از بتن مسلح ساخته شده و ظاهر آن شبکهای و پنجرهای میباشد. این سازه همانطور که از نامش پیداست، شباهت زیادی به نان وافل دارد و به دلیل شباهت اسمی، سقف وافل نامگذاری شده است. معمولا در فضاهایی سقف وافل استفاده میشود که وزن زیادی به سقف وارد نشده باشد در حقیقت سقف مسطح باشد. در فضاهایی مانند فرودگاهها، ایستگاههای قطار و مترو، سالنها، نمایشگاهها و حتی منازل مسکونی از سقف وافل استفاده شده است.

مزایای سقف وافل
سقف وافل دارای ویژگیهایی میباشد، که همین امر موجب شده جذابیت آن برای سازندگان و متخصصین دو چندان شود که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.- سقف وافل در تحمل بار از دیگر شکلها بیشتر میباشد.
- این سازه روند بسیار سریعی دارد و به سادگی اجرا میشود وهمچنین امکان نظارت مناسب بر روند ساخت آن نیز امکان پذیر میباشد.
- علاوه براستحکامی که سقف وافل دارد،زیبایی آن از دیگر ویژگیهایش است که به شما این اطمینان را میدهد که بهترین گزینه برای شما میباشد.
- سقف وافل دارای انعطاف پذیری بالایی میباشد و همانطور که میدانید، بتن برای ساختمانهایی مناسب میباشد که دارای استحکام بالایی باشند مانند فرودگاهها و ایستگاههای قطار.
- آسانی اجرا و سازگاری اجرای این سیستم با شرایط فنی و اجرایی کشور در مقایسه با دیگر سیستم های مشابه
- سقف وافل میتواند با بتن، استیل و چوب ساخته شود. همچنین استیل و چوب نیز با توجه به سبکی که دارند بیشتر مناسب سقفهایی هستند که احتیاج به استحکام بالایی مانند بتن ندارد. از جمله گاراژها یا سقفهای زینتی
- این سازه برای سقفهایی که در ارتفاع بالایی قرار دارند، بسیار وسیع هستند و همچنین امکان ستون گذاری برای تحمل بار را ندارند، گزینهی بسیار مناسبی میباشد.
- به دلیل اینکه در برخی از مکان ها به علت وجود جمعیت و بسیاری از موارد دیگر، امکان ایجاد لرزشهایی وجود دارد که سقف وافل به دلیل دو طرفه بودن آرماتور بندی مقاومت بسیار بالایی در برابر این لرزشها دارد.
- بدون نیاز به تجهیزات و تکنیکهای خاص، آموزش به اکیپهای مختلف آرماتوربندی و استفاده از تجهیزات موجود به اجرای سقف وافل پرداخت. همین ویژگی باعث شده بیشتر افراد از تکنیک سقف وافل به دلیل کاربردی تر بودن آن و همچنین سهولت در انجام آن را انتخاب نمایند
- از ویژگیهای بسیار خوب این سقف این است که به دلیل مشبک بودنش، بتن در آن کمتر از سایر سازهها مصرف میشود در نتیجه میتواند یک گزینه بسیار ارزان و مطمئن و مقرون به صرفه برای شما باشد.
- برای اینکه بتوانیم سیمهای برق، تهویه هوا، لوله کشیها و دیگر تجهیزات مورد نیاز را از وافل عبور بدهیم میتوان سوراخهایی در بخش زیرین آن ایجاد کرده و بدون هیچ مشکلی از آن استفاده نماییم.

قالب سقف وافل
در سیستم سنتی دال توپر تمامی ضخامت سقف به طور توپر بتنریزی گردیده و درنهایت موجب بالا رفتن وزن سقف، وجود ظرفیت مازاد برشی در سقف و غیراقتصادی شدن طرح میگردد، برای همین امروزه از قالب وافل برای اجرای سقف وافل استفاده میشود. سقفهای وافل از مقاومت بیشتری نسبت به انواع دالهای تخت و دیگر سقفهای مشابه برخوردار هستند که از جنبههای مختلف فنی و اقتصادی میتواند با اولویت بسیار بالایی در ساختمانهای گوناگون با شرایط معماری و کاربری مختلف مورد استفاده مهندسین معمار و طراح سازه قرار بگیرد.

اصلی ترین جز در اجرای سقف وافل، قالب وافل میباشد که با تغییر نحوه مونتاژ آنها میتوان سقف را به صورت دال یک طرفه یا دو طرفه اجرا کرد. قالبهای وافل موجب حذف کنترل شدهی بتن ناکارآمد و بهینهسازی در طراحی سقف شده است و از آنجایی که هنگام اجرای این تکنیک در وزن مرده سقف، کاهش به وجود آمده از کاهش ناچیز سختی دال در مقایسه با دال توپر یکسان میباشد، میتوانیم از این تکنولوژی برای ساخت سازههایی با دهانههای بلند بهره ببریم
جنس قالب های وافل از پلاستیک کامپوزیت میباشد که وزن بسیار سبکی دارد و همین سبکی، باعث شده تا کارگران و نیروی انسانی به راحتی آنها را حمل کنند. همچنین به دلیل پلاستیکی که در ساخت قالب وافل استفاده شده است، باعث شده هنگام جدا سازی از بتن احتیاجی به چرب کردن آنها نباشد. قالبهای وافل موجود دارای مشخصات هندسی متفاوتی نسبت به یکدیگر هستند که موجب تفاوت در فواصل تیرچهها، فرم حفرههای تحتانی، تفاوت اصلی و اساسی در فرم معماری و عملکرد سازهای سقف میشود. در نتیجه برای شرایط مختلف هر پروژهای انتخاب صحیح در مشخصات قالب وافل اهمیت به خصوصی دارد.

ویژگی های سقف وافل
از ویژگیهای سقفهای وافل میتوان به موارد زیر اشاره نمود.- ضخامت سقف وافل در بازه ۲۵ الی ۵۰ سانتیمتر است.
- ضخامت دال فوقانی در بازه ۵ الی ۱۰ سانتیمتر میباشد.
- عرض تیرچههای متعامد در بازه ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر میباشد.
- فاصله مرکز به مرکز تیرچه ها در بازه ۶۰ الی ۹۰ سانتی متر میباشد.
- سقف وافل مناسب انواع ساختمان با کاربریهای گوناگون میباشد.
- حجم استفاده مصالح در سقف وافل کمتر از سیستم های مشابه است.
- سقف وافل را میتوان هم به طور تخت و هم به همراه تیر میانی استفاده کرد.
- سقف وافل را میتوان برای دهانههای کوتاه و بلند به صورت همزمان استفاده کرد.