
در طراحی و معماری امروزی، روشهای متفاوتی برای اجرای سقفها ارائه شده است. یکی از روشهای نوین بسیار کارآمد برای اجرای سقف بتنی، سیستم سقف وافل میباشد. حال سوال پیش میآید که چرا این سیستم سقف وافل نام دارد؟ ظاهر پنجرهای و منظم این سیستم که شباهت زیادی به شیرینی انگلیسی وافل دارد، سبب شده تا نام این روش اجرای سقف توسط قالب وافل ، سیستم وافل باشد. این سیستم، برای سطوح دارای دهانههای بلند به کار گرفته میشود و آن کاهش بار مرده میباشد.
سیستم وافل مورد توجه زیادی قرار گرفته چرا که دارای مزایایی چون استحکام بالا، وزن تمام شده بسیار کمتر و صرفه اقتصادی برای کارفرما میباشد. این سیستم سقف، با استفاده از قالبهای چندبار مصرف ساخته و اجرا میشوند که کار را به مراتب سبکتر و ارزانتر میکند.
انواع قالب سقف وافل
در اجرای سیستم سقف وافل، بسته به کارایی و نوع طراحی سازه، از دو نوع قالب وافل استفاده میشود که این دو روش، قالب وافل یک طرفه و دو طرفه میباشند.
قالب وافل یک طرفه
قالبهای این سیستم، به شکل دال یک طرفه هستند و برای دهانههای کوتاهتر کاربرد دارند. میزان مصرف میلگرد در این سیستم کمتر از سقف وافل دو طرفه است و به همین دلیل صرفه اقتصادی بیشتری دارد.

قالب وافل دو طرفه
بیشتر کاربرد این سیستم در سازههایی با دهانه بلند میباشد. در این سیستم، از قالبهای مربعی که به شکل دال دوطرفه هستند، استفاده میشود. میزان مصرف میلگرد در این سیستم بیشتر بوده در نتیجه هزینه بالاتری هم دارد.

بررسی سقف وافل از نظر زیبایی و نما
سیستم سقف وافل، به دلیل وجود طرحهای منظم هندسی، اشکال زیبایی را ایجاد مینماید که باعث به وجود آمدن بستر مناسبی، برای یک طراحی مدرن و شیک میشود. سقف وافل، فضای سازه را بزرگتر نشان میدهد چرا که باعث ایجاد دهانههای بلند میشود.
کاربرد سقف وافل
سیستم سقف وافل، در ساخت مکانهایی مانند مجتمعهای بزرگ، پارکینگها، سازههای بزرگ اداری، سالنهای ورزشی، همایشی و فرودگاهها کاربرد دارد.

ویژگیهای سقف وافل
- استحکام بالا در برابر خمش
- ضخامت کمتر نسبت به دال بتنی
- سرعت بالای اجرا به دلیل عدم استفاده از آرماتورها
- عدم نیاز به نیروی متخصص متعدد به دلیل اجرای ساده
- شکل کاسهای قالبها سبب شده تا بتن کمتری استفاده شود و وزن تمام شده کاهش چشمگیری داشته باشد.
اطلاعات تکمیلی در مورد سقف وافل
- قیمت تمام شده سقف وافل: قیمت اجرای این سقفهای وافل، وابسته به مواد و متریالی است که در ساخت آنها به کار میرود.
- سرعت اجرای کار: سرعت اجرای سقفهای وافل نسبت به سقفهای کوبیاکس و یوبوت بیشتر میباشد. به دلیل وزن کمتر، با تعداد کمتری از جکها میتوان سیستم را اجرا نمود. همچنین امکان اجرای وافلها روی زیرسازی وجود دارد و آرماتوربندی و میلگرد گذاری در یک مرحله انجام میشود.
- متریال استفاده شده در سقف وافل: متریال مهم در اجرای سقف وافل شامل پایههای اطمینان، میلگردها، قالبهای وافل و جک اشاره نمود.
- نکاتی دربارهی قالبهای وافل: قالبهای وافل از جنس پلاستیک فشرده محکم هستند که همین مورد سبب شده تا بتوان از این قالبها به دفعات استفاده کرد. همچنین به دلیل جنس این قالبها، چسبندگی میان قالبها و بتن به وجود نمیآید و کار جداسازی قالب راحتتر انجام میپذیرد.
- نور پردازی سقف وافل: وجود فضاهای خالی منظم در قسمت زیرین سقف، بستر مناسبی را برای نور پردازی و زیبا کردن سازه فراهم میسازند.

معایب و مزایا
هر سیستم اجرای سقف، دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به تعدادی از این موارد خواهیم پرداخت. در صورت تمایل، میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مزایا و معایب سقف وافل مراجعه نمایید.
مزایای سقف وافل
- افزایش ایمنی سازه
- کاهش هزینه تمام شده
- کاهش وزن تمام شده سازه
- صرفهجویی در مصرف سیمان
- عایق در برابر صدا، حریق و حرارت
- امکان استفاده مجدد از قالبها پس از اتمام پروژه
معایب سقف وافل
- برای سقوف شیبدار مناسب نمیباشد
- هزینه اضافی سقف کاذب و کناف
- به دلیل جدید بودن سیستم سقف وافل، اکیپ متخصص زیادی یافت نمیشود.